Wat is ondertrouw?

Om op jullie grote dag elkaar het ja-woord te kunnen geven dienen er van tevoren heel wat zaken geregeld te worden. Eén daarvan is in ondertrouw gaan. Hier denk je misschien niet direct aan tijdens het plannen van jullie trouwdag, maar het is toch een heel belangrijke stap welke zeker niet vergeten mag worden. Maar wat houdt ondertrouw in, waarom dien je dit te doen en wanneer doe je dit? Hieronder vind je antwoord op al je vragen!

Wat betekent in ondertrouw gaan?

Ondertrouw heet tegenwoordig ook wel huwelijksaangifte. In Nederland kan er geen huwelijk of geregistreerd partnerschap plaatsvinden, als je niet eerst in ondertrouw gegaan bent. Met ondertrouw geef je officieel bij de gemeente aan dat jullie gaan trouwen. Je maakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een zogeheten ‘melding voorgenomen huwelijk’. Hier geef je de trouwdatum, de tijd, de getuigen tijdens het huwelijk en je gewenste naamgebruik na het trouwen aan.

Waar ga je in ondertrouw?

Vroeger werd in ondertrouw gaan gezien als de eerste grote stap op weg naar het huwelijk. Als echtpaar ging je samen op weg naar de gemeente om de ondertrouw officieel vast te leggen. Sinds 2015 regel je de ondertrouw online via het internet. De gemeente maakt het moment van ondertrouw niet heel bijzonder meer, maar dat kunnen jullie natuurlijk alsnog doen door het samen te vieren in de vorm van een uitje of een etentje. Het is tenslotte toch de eerste stap naar een leven samen!

Op welk moment ga je in ondertrouw?

Je bent verplicht om minstens twee weken voor je trouwdag in ondertrouw te gaan. Dit is de tijd die de gemeente nodig heeft om te controleren of jullie aan de eisen voldoen om te trouwen. De eisen waar in Nederland aan voldaan moeten worden om te trouwen zijn:

  • Leeftijd, beide partners moeten minimaal 18 jaar zijn om te trouwen.
  • Familie, als jullie familie van elkaar zijn kan er geen huwelijk plaatsvinden.
  • Of één van beide partners niet nog officieel getrouwd is met een eerdere partner.

Ook kunnen personen welke bezwaar hebben tegen het huwelijk dat in de periode van de ondertrouw aangeven.  

Het is aan te raden om de datum van de ondertrouw vast te stellen zodra de datum van de trouwdag bekend is, omdat de procedures per gemeente verschillen. Maar let op, de periode van ondertrouw tot het huwelijk mag maximaal een jaar duren. Deze periodes, dus minimaal twee weken en maximaal een jaar voor het huwelijk, zijn wettelijk vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.

Belangrijke beslissingen voor de ondertrouw

Voordat je in ondertrouw gaat moet je op een aantal belangrijke vragen antwoord hebben, omdat je dit moet doorgeven tijdens de melding voorgenomen huwelijk. Als je dit hebt doorgegeven staan deze zaken vast en kunnen ze voor het huwelijk niet meer aangepast worden. Belangrijk is dus dat je hier goed over nadenkt en dit samen bespreekt. Dit zijn de volgende vragen:

  • De trouwdatum, tijd en de locatie waar het huwelijk wordt voltrokken.
  • De getuigen van het huwelijk. Je hebt minimaal 2, en maximaal 4 getuigen nodig. Alle getuigen dienen 18 jaar of ouder te zijn.
  • De trouwambtenaar. Je kan kiezen voor een eigen trouwambtenaar (BABS) of een trouwambtenaar vanuit de gemeente.
  • Trouwen jullie onder huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen?
  • Wil je je naam behouden of veranderen?

Welke documenten regel je voor de ondertrouw?

In Nederland mag je maar met één persoon tegelijkertijd getrouwd zijn. Dit is wettelijk vastgelegd. Ben jij (of je partner) eerder getrouwd geweest? Zorg dan dat je officieel gescheiden bent van je voorgaande partner en hiervoor bewijs kan aanleveren. Dit kan een echtscheidings- of overlijdensakte zijn.

Wanneer jij of je partner uit het buitenland komt is het belangrijk om eventuele nodige documenten uit het buitenland tijdig aan te vragen. Het kan namelijk enige tijd duren voordat de aanvraag, en het verzenden van deze documenten rond is.

Verder verschilt het per gemeente wat je precies dient aan te leveren voor het in ondertrouw te gaan. Onderstaand een lijstje van de meest voorkomende zaken:

  • Legitimatiebewijs van jullie beiden.
  • Verklaring naamgebruik; met trouwen kun je je eigen naam behouden, de naam van je partner overnemen, of beide namen gebruiken.
  • Een vooraf ingevulde vragenlijst van de betreffende gemeente.
  • Getuigenformulier met een kopie van de legitimatie van de personen.
  • Eventueel documenten voor het trouwen op een niet-officiële trouwlocatie.

Het kostenplaatje van ondertrouw

Trouwen is in de meeste gevallen een grote uitgave voor de portemonnee. Dit zal je in het proces van het plannen en regelen vast al ondervonden hebben. Je vraagt je vast of wat een ondertrouw kost. Goed nieuws, want in tegenstelling tot vroeger, is ondertrouw geheel gratis tegenwoordig. Wel is het zo dat je op het moment van ondertrouw in veel gemeenten de kosten voor de burgerlijke stand moet betalen. Denk hierbij aan de kosten voor het trouwen in het stadhuis en de kosten voor de ceremonie het trouwboekje.

Hopelijk heeft dit artikel je vragen over ondertrouw beantwoordt. Zo zie je, ook al is ondertrouw niet het eerste waar je aan denkt als je plannen hebt om te trouwen, onbelangrijk is het zeker niet. Het is noodzakelijk om de mooiste dag van je leven te beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *