Wat is de rol van de getuigen op de bruiloft

Getuigen hebben een belangrijke rol bij een bruiloft, de naam zegt het eigenlijk al. Wanneer je een getuige bent, dan geef je aan dat je aanwezig bent en je goedkeuring hebt gegeven wanneer het huwelijk wordt voltrokken.

De taak van de getuige

De belangrijkste taak van de getuige is eigenlijk het tekenen van de trouwakte. Jij geeft aan dat jij bij het huwelijk aanwezig ben geweest en je goedkeuring hiervoor hebt gegeven. Dit geldt trouwens alleen bij trouwen voor de wet en als je kerkelijk trouwt. Net Aas het bruidspaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand tekent de getuige ook voordat het huwelijk wordt voltrokken. Het bruidspaar moet al de namen van de getuigen kenbaar maken, dit doen ze bij de gemeente meestal wordt dit gelijk gedaan met de ondertrouw.  Je kunt het tot uiterlijk twee weken voor de bruiloft gaan regelen. Het bruidspaar zelf maakt deze rol net zo belangrijk als hij dat zij dat zelf willen.

Geen kleine rol

Al lijkt het dat getuigen maar een kleine taak hebben, dat is dus niet zo. Het is een hele bijzondere maar ook een hele eervolle taak. Er zijn namelijk maar twee en maximaal 4 getuigen die bij het huwelijk gekozen kunnen worden en die dus verklaren dat het huwelijk echt rechtsgeldig is. Meestal wordt deze taak gedaan door iemand die heel dicht bij het bruidspaar staat denk aan ouders, zussen, broers of allerbeste vrienden. Wel moet een getuige altijd meerderjarig zijn.

Word je gevraagd als getuige

Dan geeft dit aan dat je heel veel voor het bruidspaar betekend. Overleg dan ook met het bruidspaar of jij naast het zetten van je handtekening ook nog andere taken moet hebben. Misschien vinden ze het wel heel leuk als jij speecht tijdens de ceremonie of tijdens het diner of misschien tijdens het feest. Ook kan het zijn dat ze jou vragen om de ringen te bewaren tot deze uitgewisseld gaan worden. Maar het kan ook zijn dat het bruidspaar jou vraagt om het vrijgezellenfeest te organiseren. Het is slim om voordat je wat gaat doen het bruidspaar te vragen wat ze van jou verwachten.

Liever niet

Ben je als getuige gevraagd maar vind je dit eigenlijk helemaal niet fijn? Zeg dit dan. Wanneer je geen vertrouwen hebt in het huwelijk hebt kun je dus beter bedanken voor de eer. Wanneer jij je handtekening op de huwelijksakte zet, zeg je namelijk niet alleen dat je aanwezig was bij het huwelijk, maar je geeft ook aan dat je achter het huwelijk staat.

Zijn er kledingvoorschriften voor de getuigen

Nee, er zijn eigenlijk geen speciale kledingvoorschriften.  Natuurlijk hou je wel rekening met dat jij een belangrijke rol hebt en dat je dus duidelijk in beeld komt op de trouwfoto’s of op de trouwvideo. Zorg er voor dat je er wel feestelijk uitziet, het kan zijn dat het bruidspaar speciale kleding heeft en dat vraagt aan een gasten en dan is het zeker als je getuige bent wel netjes om je hieraan te gaan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *