Aan welke hand komt de trouwring?

De kogel is door de kerk; jullie gaan trouwen! Je bent ten huwelijk gevraagd of misschien ben jij wel op je knieën gegaan. Of er is niemand op zijn knieën gegaan en hebben jullie het “gewoon” samen besloten. Hoe dan ook, het is natuurlijk super romantisch dat jullie voor elkaar kiezen voor de rest van jullie leven. 

De trouwringen

Nu jullie besloten hebben te gaan trouwen kan er gestart worden met alles wat bij een huwelijk komt kijken. Want ja, er moet veel geregeld worden, zelfs als je het klein wilt houden. Een van de belangrijkste zijn de trouwringen. Trouwringen zijn er in veel soorten en materialen, met of zonder (edel)steen. Het is een kwestie van smaak en budget welke ringen jullie aan elkaars vinger willen schuiven. 

Trouwring welke hand: linkerhand of rechterhand?

Trouwringen worden altijd gedragen aan de ringvinger, dat is over het algemeen wel bekend. Maar aan wélke ringvinger moet straks tijdens de huwelijksplechtigheid de ring geschoven worden? Moet de trouwring aan de linkerhand of moet de trouwring aan de rechterhand? Dat is een vraag waar niet iedereen zomaar een antwoord op heeft. Logisch, want hoogstwaarschijnlijk is het de eerste keer dat je je jawoord gaat geven. 

Traditioneel of praktisch?

In principe mag de trouwring zowel aan de linkerhand als aan de rechterhand gedragen worden. De keuze die jullie maken kan praktisch zijn; het dragen van de trouwring aan de kant waar je het minst mee werkt (om krasjes en dergelijke te verminderen). Ook kan de keuze voor de trouwring aan de linkerhand romantisch zijn, omdat de linker ringvinger in directe verbinding staat met je hart (via de ader der liefde).

Daarnaast kan het ook een kwestie van geloof zijn aan welke hand je de trouwring draagt. Traditioneel dragen Katholieken de trouwring aan de linkerhand en de Protestanten aan de rechterhand. Maar zelfs dat kan weer per land verschillen.

Eeuwige verbondenheid met een trouwring

Zoals je ziet, kan de trouwring dus aan beide kanten gedragen worden. De keuze die jullie maken is echt heel persoonlijk. Hou je de traditie in ere of ga je voor die kant waar je jezelf het fijnst bij voelt. Het belangrijkste van jullie trouwringen is, dat het de eeuwigdurende verbondenheid tussen twee geliefden symboliseert. En dan maakt het toch niet uit of de ring links of rechts gedragen wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *