Kan geregistreerd partnerschap gratis zijn?

Als je gaat samenwonen dan is het verstandig om een en ander op papier vast te laten leggen. Zoals de kostenverdeling, de persoonlijke bezittingen en eventuele schulden, de nalatenschap en de verdeling mochten jullie uit elkaar gaan. De meesten beginnen met een samenlevingscontract en gaan na een tijdje trouwen of kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Aan alle vormen zijn kosten verbonden, maar gratis trouwen of een gratis geregistreerd partnerschap is ook mogelijk. 

Gratis geregistreerd partnerschap 

Er zijn genoeg mensen die niets met het instituut “huwelijk” hebben. Toch is het wel verstandig om jullie relatie “vast” te laten leggen op papier. Dit kan door te trouwen of door middel van een geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap kan ook uit praktische overwegingen zijn, zoals de komst van kinderen of om dezelfde rechten en plichten te krijgen als gehuwden. Als je het registreren zonde van het geld vindt, of je hebt er het budget niet voor, dan is het ook mogelijk om je partnerschap gratis te laten registreren. 

Welke gemeenten gratis geregistreerd partnerschap 

Een gratis geregistreerd partnerschap kan in iedere gemeente in Nederland afgesloten worden. Je kunt de aanvraag eenvoudig digitaal aanmelden in de gemeente die jullie zelf willen.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de wachttijd voor een gratis geregistreerd partnerschap aardig op kan lopen. Dit komt omdat er maar een paar momenten in de week te reserveren zijn. Daardoor is de wachttijd in sommige gemeenten wel een half jaar tot een jaar!

Ceremonie gratis geregistreerd partnerschap 

Eerlijk is eerlijk, de ceremonie bij een gratis geregistreerd partnerschap stelt niet zo heel veel voor.

Zo duurt de hele ceremonie hooguit 10 tot 15 minuten. Er mogen maar twee getuigen per persoon bij aanwezig zijn en alles vindt plaats in een spreekkamer. Je mag niet zelf bepalen wie jullie “verbindt”, er is geen muziek bij en er is ook geen gastvrouw aanwezig. Een gratis geregistreerd partnerschap is dus voor mensen die dromen van een sprookjeshuwelijk waarschijnlijk geen optie. Maar geven jullie beiden totaal niet om die poeha eromheen, dan kun je enorm veel geld besparen door je partnerschap gratis te laten registeren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *