Na jaren samenwonen wil je dit laten vastleggen. Iedereen mag weten dat jullie voor elkaar kiezen. Dit is wel zo gemakkelijk, je hoeft niet naar de notaris bij iedere verandering zoals het kopen van een huis of het krijgen van een baby, maar kies je voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap?
Een huis huren
Heb je niks geregeld voor de wet en ga je samen een huis huren dan komt het huis op één van beide namen te staan. Je kunt bij de woningstichting wel aangeven dat jullie beide bewoners zijn. Er komt dan op het contract te staan dat je kiest voor contractuele medehuur.
Je hebt dan allebei evenveel recht op de huurwoning mocht de relatie onverhoopt stuklopen. Wie er dan blijft wonen moet je samen met je ex-partner afspreken. Geef je bij de woningstichting niets aan op het moment van huren dan komt het huis toe aan degene wiens naam op het contract staat.
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je automatisch beide medehuurders van je huurwoning. Je hoeft hier niets voor te doen. Je hebt samen met je partner dezelfde rechten en plichten zoals het betalen van de huur of het recht op de woning na beëindigen van de relatie.
Samen een huis kopen
Koop je samen een woning als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ben je ook samen eigenaar van de woning. Koop één van jullie een woning en ben je getrouwd in gemeenschap van goederen dan ben je samen eigenaar van het huis.
Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heb je partnerschapsvoorwaarden bij de notaris op laten stellen dan staat hier meestal in of jullie beide of degene die het huis koopt de eigenaar is.
Leg je niets vast hierover en komt de eigenaar te overlijden dan geld de afspraak over de verdeling van vermogen die je vastgelegd hebt toen je onder huwelijkse voorwaarden trouwde of vast hebt laten leggen in je partnerschapsvoorwaarden.
Bij overlijden van de koper kan het gebeuren dat een deel van het vermogen naar de overige erfgenamen gaat, dit geld ook voor de waarde van het koophuis. Ga je scheiden en heb je hierover niks bij de notaris vastgelegd dan moet dit vastgesteld worden in een echtscheidingsconvenant.
Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap
Er is in principe weinig verschil tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap. Bij beide vormen kun je het één en ander vast laten leggen bij de notaris. Doe je dit niet dan zijn jullie rechten en plichten ten op zichten van elkaar hetzelfde in Nederland.
Let er wel op dat in een aantal landen het geregistreerd partnerschap niet erkend wordt. Ben je van plan om te gaan emigreren dan is het verstandig om vooraf na te vragen of het erkend wordt om vervelende situaties te voorkomen.
Ga je onverhoopt uit elkaar en heb je geen minderjarige kinderen dan kun je dit bij een geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van een rechter regelen. Om een huwelijk te ontbinden moet je altijd naar de rechter. Scheiding van tafel en bed is bij een geregistreerd partnerschap niet mogelijk.